Lyssna på vår pod "En virtuell desktop för en verklig värld"

 
 

Hybrid Cloud,
15 dec. 20 Författare: Sofia Lundberg

Vi har plötsligt ställts inför en stor omställning i och med att många har börjat arbeta hemifrån. Det ställer nya krav på allt från skrivbordsstolar och uppkoppling, till IT-avdelningen som tvingas hantera datorer som inte längre är samlade på ett kontor utan utspridda. Hur kan vi se till att användarna har tillgång till alla applikationer och verktyg på ett smidigt sätt, samtidigt som vi inte tummar på vare sig säkerhet eller effektivitet? Vi berättar om hur Windows Virtual Desktop kan vara lösningen!

Lyssna på vår pod eller läs en sammanfattning nedan...


Nu ska vi lära oss allt om Windows Virtual Desktop och till vår hjälp har vi Filip som är ansvarig för Azure mot SMB-kunder i Sverige.

VDI lösningar har funnits länge - varför är det så aktuellt nu?

En direkt orsak är att fler och fler, av olika anledningar, har börjat arbeta hemifrån och det slutar inte där. Många vill ha möjligheten att kunna sköta sitt arbete från olika platser, och den här trenden kommer antagligen att hålla i sig. Det här underlättas av en VDI-lösning där du kan komma åt dina vanliga applikationer och företagets data på ett enkelt, och samtidigt säkert, sätt. Tekniken som utvecklats med stormsteg har också nått den punkt där det blivit möjligt att skapa en riktigt bra användarupplevelse, oberoende av applikationstyp eller vilken typ av klient du för tillfället använder. Det innebär att användaren i de flesta fall inte märker någon skillnad mellan att arbeta på en traditionell dator eller i en virtuell desktop.

Genom att använda Azure som infrastruktur har Microsoft möjlighet att erbjuda en lösning som alltid är nära dig, var du än befinner dig. Genom att Windows Virtual Desktop körs i Azure blir det lika enkelt att nå ditt virtuella skrivbord som att tända lampan i taket i ditt arbetsrum. Alla fjärrskrivbord måste ju hanteras i ett centralt datacenter någonstans, men i stället för att företag och organisationer ska behöva bygga upp sina egna kan de prenumerera på tjänsten från Microsoft - på samma sätt som många gör med till exempel Office365. Med över sextio olika dataregioner världen över, kommer det inte bli någon skillnad i upplevelse för användarna - även om ditt företag är utspritt över hela jorden!

Fördelarna med en modern lösning som Windows Virtual Desktop är många jämfört med en tidigare lösning som exempelvis Remote Desktop Services:

  • Enklare hantering för IT-administratörer
  • Snabbare att ansluta nya användare
  • Enorm skalbarhet och skalfördelar
  • Geografisk närhet till Azure var du än befinner dig (undantaget Antarktis)
  • Hög säkerhet
  • En användarupplevelse som är nära nog identisk den på en traditionell dator
  • En konsumtionsmodell där du bara betalar för den kapacitet du använder
  • Inga kompatibilitetsproblem för desktop-applikationer

De som kanske avfärdat den här typen av lösningar tidigare på grund av dåliga upplevelser har all anledning att hoppa på tåget igen för ett riktigt "halleluja-moment"!

Vi tittar närmare på alla fördelar med Windows Virtual Desktop

Låt oss dela upp fördelarna i två grupper - dels för administratörerna, dels för användarna.

För administratörerna blir hanteringen enklare tack vare inbyggda verktyg för administrering och orkestrering, något som kommer att löna sig mer ju större miljöer av desktops de hanterar. De behöver oftast aldrig befatta sig med den fysiska hanteringen av klienterna utan kan hantera allting i Azure. All konfigurering som traditionellt har utförts direkt på användarnas datorer behövs inte längre, och därmed försvinner ett helt lager av tidsödande arbete - en besparing i tid och i förlängningen pengar. Då Windows Virtual Desktop finns i Azure innebär det att även hanteringen sker via en molntjänst, samma flexibilitet för IT-avdelningen att kunna arbeta från i princip vilken plats som helst. Det gör också att antalet användare i en organisation kan öka, och naturligtvis även minska. Jämför med ett eget datacenter där man riskerar att slå i ett kapacitetstak om ökningen går snabbare än man räknat med, eller tvärtom - att man investerat i en massa dyrbar hårdvara som plötsligt står outnyttjad. Flexibiliteten är svårslagen!

Filip ger ett exempel på ett företag i Spanien som i och med landets lock-down plötsligt var tvunget att migrera flera tusentals användare till Microsoft Virtual Desktop för att ge dem möjligheten att arbeta hemifrån, och projektet genomfördes på mycket kort tid - några veckor i stället för kanske månader, och utan investering i ny hårdvara.

För användarna

innebär en virtuell desktop att de alltid har tillgång till sin arbetsdator så länge de har någon form av klient och en uppkoppling till Internet. De behöver inte fundera på om de måste ta med sig sina datorer någonstans bara för säkerhets skull då det går att utföra, i alla fall enklare arbetsuppgifter, från en mobiltelefon. Det här är Bring-Your-Own-Device på riktigt då det finns möjlighet att köra Windows Virtual Desktop på en mängd olika klienter:

  • Flera av Microsofts operativsystem
  • Linux
  • Android
  • IOS
  • Vilken modern webbläsare som helst

En viktig aspekt i skalbarheten är också att ett företags resursbehov kanske inte linjärt ökar eller minskar, utan det kan också befinna sig i ständig förändring. Inte sällan inträffar arbetstoppar med viss regelbundenhet, som vid månadsavslut eller årsslut. Företag som jobbar med försäljning under Black Friday kommer säkerligen behöva en hel del extra kapacitet just då, utan att vilja dimensionera sin infrastruktur för att betala för den kapaciteten resten av året. Andra verksamheter kan jobba i projekt av varierande storlek och under perioder behöva ta in en mängd extern arbetskraft, utan att för den sakens skull vilja investera i nya arbetsstationer som kanske sedan kommer att ligga outnyttjade. I sådana här exempel är flexibiliteten man får med Windows Virtual Desktop väldigt värdefull.

Rent säkerhetsmässigt lämnar din data aldrig Azure. Ingenting kommer att sparas på din klient utan de filer som du tittar på, eller arbetar med, flyttas aldrig utan innehållet strömmas till din klient i likhet med vilken filmtjänst som helst online. Det betyder att du aldrig behöver riskera att någon data försvinner, eller hamnar i orätta händer, om din enhet skulle gå sönder eller bli stulen. Vidare skyddas åtkomsten till ditt virtuella skrivbord med inloggning som kan konfigureras att kräva tvåfaktorsautentisering, om du skulle slarva med ditt lösenord, och andra skydd såsom möjlighet att inte tillåta inloggning från två olika världsdelar inom orimligt kort tid. Sammantaget en mycket högre säkerhet än vad som är möjligt att få med en traditionell desktop.

Detta tillsammans med enkelheten för administratören och friheten för användaren – där finns det stora fördelar!

Hur kommer man igång med Windows Virtual Desktop?

Beroende på vem du är och hur långt du kommit i din resa mot molnet eller SaaS-tjänster så finns det olika vägar att välja.
Är man intresserad av att lära sig mer om Azure-produkter i allmänhet har Microsoft sin portal Microsoft Learn, och Learn TV, med lättillgängliga beskrivningar av allt från vad Azure är till hur man implementerar olika lösningar - det tipsar Filip om är att bra ställe att börja på. För de som har kommit längre och redan har prenumerationer är det bara att gå in i Azure-portalen, installera och börja testa - först i liten skala för att sedan skala upp. Naturligtvis kan man alltid kontakta Tech Data om man har frågor eller behöver hjälp, via StreamOne-portalen kan också våra återförsäljare beställa inte bara Azure-tjänster utan även lösningar från andra leverantörer, och få en smidig månadsfakturering på hela paketet.

För vem passar det här då?

Egentligen passar Windows Virtual Desktop för alla företag och organisationer som har behov av att komma åt en internmiljö när de sitter någon annanstans än på kontoret. Även om många programvaror idag erbjuds som SaaS-lösningar finns det fortfarande applikationer som måste installeras på en vanlig dator, Filip nämner några ekonomiprogram som exempel. I dessa lägen är en VDI-lösning helt perfekt. Annars är det enklare att peka ut vilka de INTE passar för och här ger Johnny exempel på lösningar som bygger på proprietär hårdvara, som arbetsstationer med speciella instickskort för att styra robotar eller processer i tillverkningsindustrin. Det finns också andra system med hårdvarulås som bygger på att du arbetar vid en fysisk arbetsstation, dessa går inte, och ska inte gå, att virtualisera. Men för det stora flertalet passar lösningen bra, och även sådant som tidigare kunde skapa problem, såsom tunga grafikapplikationer, går nu alldeles utmärkt att virtualisera. I många fall är det också lämpligt att kunna ta med sig sitt vanliga skrivbord i en smidigare enhet, det kan vara en surfplatta som är enklare att ha med sig eller någon typ av stöt- och vattensäker klient för ogästvänliga miljöer.

Vad händer i framtiden?

I och med utrullningen av 5G kommer vi inte bara kunna dra nytta av snabbare dataöverföringar, utan även av teknikens lägre latency. Latency är den fördröjning som uppstår när den mobila enheten kommunicerar med datacentret - oftast är det ingenting man tänker på, men om det handlar om en VDI-lösning kan man eventuellt uppleva att muspekaren inte rör sig lika direkt som man är van vid. Det här förväntas försvinna i och med övergången till 5G, så att en redan bra användarupplevelse kommer att bli ännu bättre om du är ansluten via mobilnät. Via WiFi är det här ingenting man märker av idag. Kort sagt, en ännu bättre upplevelse även om du befinner dig i sommarstugan eller på stranden med sand mellan tårna. Jobba som vanligt precis var du vill. Sammanfattning Som administratör slipper du mycket tidskrävande arbetsmoment och får en större kontroll över din IT-miljö, utrullningen av nya applikationer och annat kan automatiseras och lösas utan att du behöver ha tillgång till användarnas hårdvara. Som användare kommer du få en bra upplevelse och möjligheten att smidigt arbeta var du än befinner dig, utan att behöva oroa dig för att ditt arbete kommer bort eller faller i orätta händer - även om olyckan är framme. Flexibiliteten, enkelheten, smidigheten och säkerheten, allt till en förutsägbar och överskådlig kostnad, där finns de stora fördelarna med Windows Virtual Desktop.

Vill du veta mer skicka ett mail Jonas Pircher